Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Babeczki z figami – przepis inspirowany Biblią
/
/
Babeczki z figami – przepis inspirowany Biblią
Posilcie mnie plackami z rodzynek, bo chora jestem z miłości! Ten cytat z Pieśni nad Pieśniami to idealny pomysł na przepis!

Babeczki z figami – przepis inspirowany Biblią

W Biblii nie brakuje opisów słodkości i kulinarnych wyczynów Narodu Wybranego, który przecież nieustannie dążył do krainy MLEKIEM i MIODEM płynącej. Choć nie znajdziemy nigdzie w Starym Testamencie wzmianki o muffinkach czy cupcakes, możemy spokojnie pokusić się o małą nadinterpretację. Wszak i cupcake i muffinowe babeczki są domeną Nowego Jorku, którego, idąc dalej drogą dedukcji, większość wpływowych mieszkańców stanowią właśnie Żydzi. Może w starożytności zajadali się plackami z figami (są wzmiankowane w Biblii aż 5 razy, nie licząc precedensu z listkiem figowym), ale dziś pewnie o wiele łatwiej wykonać figowe cupcake – no i jak designersko się prezentują!

Posilcie mnie plackami z rodzynek, bo chora jestem z miłości! Ten cytat z Pieśni nad Pieśniami to idealny pomysł na przepis!

Posilcie mnie plackami z rodzynek, bo chora jestem z miłości! Ten cytat z Pieśni nad Pieśniami to idealny pomysł na przepis!

Składniki na babeczki z figami dla 12 zgłodniałych apostołów:

  • 12 drobno posiekanych suszonych fig
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (może być razowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • przyprawy korzenne według uznania (cynamon, imbir, wanilia, kilka posiekanych goździków)
  • DO DEKORACJI MUFFINEK: 3 świeże figi, szklanka śmietany kremówki ubitej na sztywno z 4 łyżkami cukru waniliowego

Przepis na biblijne babeczki figowe (amerykańska wersja cupcake):

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy razem na gładką masę. Następnie za pomocą dużej łyżki umieszczamy je w papilotach do 2/3 wysokości (lub w silikonowej formie do muffinek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy przez 20 minut. Kiedy wystygną, dekorujemy bitą śmietaną i cząstką świeżej figi.

Życzymy smacznego, zaznaczając jednakże od razu, że figowe babeczki mają właściwości ożywcze i należy je spożywać bardzo ostrożnie! W 1 Księdze Samuela, rozdział 30, wers 12 czytamy bowiem: „Dali mu też kawałek placka figowego i dwa grona rodzynków. Gdy to zjadł, ożywił się: przez trzy doby bowiem nic nie jadł ani nie pił.” / DAYENU design nie z tej ziemi

 

Polecamy też: Przepis na biblijne przystawki i Migdały w Biblii – przepis

Share this post

There are no comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Brak produktów w koszyku.